Είναι προσωπικοί ιατροί του κάθε ασθενούς, κύρια υπεύθυνοι για την παροχή σφαιρικής και συνεχιζόμενης φροντίδας ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το είδος της ασθένειας. Το NouPou ρώτησε την Γενική & Oικογενειακή Iατρό Κυριακή Γ. Σολδάτου για όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις για τον Οικογενειακό Ιατρό.

Ο Γενικός & Οικογενειακός Ιατρός είναι εξειδικευμένος ιατρός και, συχνά, το πρώτο σημείο επαφής για οποιονδήποτε έχει πρόβλημα υγείας (σωματικής ή ψυχικής). Φροντίζει τα άτομα σε συνάρτηση με την οικογένεια, την κοινότητα και την κουλτούρα τους, πάντοτε σεβόμενος την αυτονομία των ασθενών του. Οι Γενικοί / Οικογενειακοί Ιατροί εξασκούν τον επαγγελματικό ρόλο τους προάγοντας την υγεία, προλαμβάνοντας τη νόσο και παρέχοντας θεραπεία, φροντίδα ή ανακούφιση. Με τον οικογενειακό ιατρό αναπτύσσεται μία προσωπική́ σχέση, καλλιεργείται πνεύμα εμπιστοσύνης και αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Γιατί να απευθυνθώ σε Γενικό & Οικογενειακό Ιατρό;

Σε αντίθεση με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ασθένειας ή σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, οι ειδικοί της Οικογενειακής Ιατρικής παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς όλων των ηλικιών και φύλων, σε όλα τα στάδια της ζωής, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών παθήσεων.

«Οι Οικογενειακοί Ιατροί προλαμβάνουν και θεραπεύουν τις ασθένειες, αλλά κυρίως φροντίζουν τους ανθρώπους λέει χαρακτηριστικά η δρ Κυριακή Σολδάτου.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί ρόλοι που επιτελούν οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί για τους ασθενείς τους;

Οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί δίνουν βαρύτητα στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας. Νοιάζονται για όλη σου την ύπαρξη, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών και συναισθηματικών σου αναγκών.

«Η εκπαίδευση των ασθενών στην πρόληψη ασθενειών και τη συντήρηση της υγείας είναι μία από τις μεγαλύτερες λειτουργίες που εκτελεί ένας οικογενειακός γιατρός.» επισημαίνει η δρ Κυριακή Σολδάτου.

Ποιες παθήσεις διαχειρίζονται οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί

Για τη διαχείριση προβλημάτων που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, προβλήματα με το γαστρεντερικό, ρύθμιση σακχαρώδους διαβήτη, προβλήματα μυοσκελετικού συστήματος, ολοκληρωμένη γηριατρική φροντίδα, ο οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος που θα σε φροντίσει, θα σε συμβουλέψει και θα σου συνταγογραφήσει το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα. Εάν χρειάζεσαι ανοσοποίηση (εμβολιασμό), εάν ανησυχείς για το βάρος σου, εάν έχεις απορίες σχετικά με αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικό έλεγχο (υπέρηχο, αξονική, μαγνητική κ.λπ.), ο Οικογενειακός σου Ιατρός είναι ο κατάλληλος επιστήμονας που θα πρέπει να απευθυνθείς.

Ποιες χρόνιες ασθένειες διαχειρίζονται οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα, ο διαβήτης και ο καρκίνος είναι μερικές από τις πιο κοινές χρόνιες και εκφυλιστικές καταστάσεις που διαχειρίζονται οι οικογενειακοί γιατροί. Σου παρέχουν συνεχή και εξατομικευμένη φροντίδα σε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σου.

Αναλαμβάνουν οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί επείγοντα περιστατικά;

Είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα απειλητική για τη ζωή κατάσταση, όπως ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπερτασική κρίση, αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση), κρίση άσθματος κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Οικογενειακός Ιατρός μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα ή να κερδίσει χρόνο μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μπορούν οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί να αναλάβουν επεμβατικές πράξεις;

Είναι εκπαιδευμένοι να αναλάβουν επεμβατικές πράξεις όπως συρραφή θλαστικού τραύματος, περιποίηση ελκών κατακλίσεως, τραύματα, αφαίρεση ογκιδίων δέρματος.

Οι Γενικοί & Οικογενειακοί Ιατροί είναι ειδικοί στο να προλαμβάνουν ασθένειες;

Επειδή παρέχουν θεραπεία σε εσένα και την οικογένειά σου για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι Οικογενειακοί Ιατροί γνωρίζουν πολύ καλά το ιατρικό σου ιστορικό. Ξέρουν τι είναι «φυσιολογικό» για εσένα και είναι συχνά το πρώτο άτομο στο οποίο εκμυστηρεύεσαι νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα. Η εξοικείωση του Οικογενειακού σου Ιατρού με τα ιατρικά σου αρχεία τον βοηθά να αναγνωρίσει γρήγορα μια σημαντική αλλαγή που μπορεί να υποβόσκει μια σοβαρή ή κρυφή κατάσταση.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί είναι συχνά οι πρώτοι που σε ελέγχουν για πρώιμα σημάδια σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και συχνά είναι οι πρώτοι που ανιχνεύουν αναδυόμενες καταστάσεις. Παραγγέλνουν, εκτελούν και ερμηνεύουν εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενειών, σου εξηγούν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια παρακολουθούν την πρόοδό σου και επανεκτιμούν τη θεραπεία σου, όταν είναι απαραίτητο.

«Οι Oικογενειακοί Iατροί είναι συχνά οι πρώτοι που ελέγχουν για πρώιμα σημάδια σοβαρών ασθενειών και είναι οι πρώτοι που ανιχνεύουν αναδυόμενες καταστάσεις» λέει η δρ Κ. Σολδάτου.

Τι γίνεται αν χρειαστούμε άλλη ειδικότητα Ιατρού;

Οι Οικογενειακοί Ιατροί επιβλέπουν και συντονίζονται για λογαριασμό σου με ιατρούς άλλης ειδικότητας, τους θεραπευτές αποκατάστασης και εργοθεραπευτές, τους εργαζόμενους ψυχικής υγείας, τους φαρμακοποιούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Σε παραπέμπουν σε έναν ειδικό εάν η κατάστασή σου γίνει σοβαρή και απαιτεί πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση (π.χ. χειρουργείο), αλλά παραμένουν εμπλεκόμενοι και ενημερωμένοι, ενεργώντας ως οι προσωπικοί σου ιατροί . Αυτό σε απαλλάσσει από το άγχος του να πρέπει να τα καταλάβεις όλα μόνος σου.

Πόσο διαρκεί ένα ραντεβού με τον Γενικό & Οικογενειακό σας Ιατρό;

Ένα τυπικό ραντεβού σε Γενικό & Οικογενειακό Ιατρό έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου μια ώρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Ιατρός θα συζητήσει τα προβλήματα που απασχολούν τον ασθενή, θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τον ασθενή, θα λύσει τις απορίες του και από κοινού θα συζητήσουν το θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στο πρόβλημα και στις ανάγκες του.

Ο Γενικός & Οικογενειακός Ιατρός δέχεται ραντεβού μόνο στο ιατρείο ή κάνει επισκέψεις και στο σπίτι των ασθενών;

Τόσο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή υπάρχουν ασθενείς που δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους, λόγων κινητικών προβλημάτων ή κακής κλινικής κατάστασης, ο Ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο σπίτι των ασθενών.


Η δρ. Κυριακή Σολδάτου MD, MSc είναι Ειδικός Γενικής & Οικογενειακής Ιατρικής. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ξεκίνησε την εκπαίδευση της  στο Ηνωμένο Βασίλειο (Addenbrooke’s University Hospital of Cambridge) και την ολοκλήρωσε  στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη «Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή προσέγγιση στον καρκίνο του πνεύμονα». Έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της σε κλινικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση